Daun Kesum

Perusahan Daun Kesum
Kg. Tuk Harun, Manir.

Daun Kesum

PENGENALAN
Perusahaan daun kesum ini diusahakan oleh MUHAMMAD BIN NGAH.Beliau mengusahakan tanaman ini di kawasan tanah lembab seluas 4 ekar.Ia membiak melalui keratan batang. Ia juga sejenis tumbuhan yang cepat membiak dan dapat menguasai sesuatu kawasan dengan cepat.

KEGUNAAN
Kesum banyak digunakan dalam masakan melayu kerana aromanya. Ia digunakan untuk mengharumkan masakan seperti laksa dan asam pedas. Selain dari digunakan dalam masakan kesum juga boleh dijadikan penawar penyakit. Ia digunakan untuk mengubati masalah perut tidak hadam dengan cara merebus pokok kesum berasama air hingga mendidih dan airnya diminum. Ia juga boleh menjadi penawar kepada masalah kelemumur. Cara untuk menghilangkan kelemumur menggunakan kesum ialah dengan menumbuk daunnya hingga lumat dan airnya diperah. Gosokkan air yang terhasil ini pada kulit kepala dan biarkan selama 3-5 minit sebelum dibilas dengan air bersih.

PASARAN
semua hasil daun kesum dijual di pasar cabang 3 dengan harga 6 ikat RM5.00

MUHAMMAD BIN NGAH

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s