TINTEC T-TEST 2012

12 Julai 2012, Universiti Teknologi Malaysia turun ke kawasan DUN Manir dengan tujuan memberi khidmat komuniti kepada penduduk setempat dalam objektifnya sendiri untuk memberi transformasi teknologi, ekonomi, dan sosial. Program diberi nama Titian Ilmu Anak Teknologi Tranformasi Ekonomi, Sosial dan Teknologi (TINTEC T-EST ’12 ) ini melibatkan lebih daripada 200 peserta. Memilih kawasan Manir sebagai kawasan program, Penyelaras DUN Manir, Pak Yusof Awang Hitam, turun padang turut serta membantu menjayakan program ini.

Antara tentatif program ialah pengambilan anak angkat. Setiap peserta diberikan keluarga angkat masing-masing untuk belajar, mengenali dan menghayati budaya masyarakat setempat. Walaupun tinggal bersama keluarga angkat, peserta program tidak lari daripada kerja yang telah diamanahkan untuk menjayakan program ini.

Pelbagai aktiviti lain diadakan seperti Layar Keinsafan, Malam Gala, membuat tinjauan ekonomi di kawasan DUN Manir, membuat laman sesawang bagi mempromosikan produk-produk ekonomi yang terdapat di kawasan Manir, pengambilan adik angkat, program kerohanian bersama penduduk setempat, program motovasi bersama pelajar setempat dan lain-lain lagi.

Program ini

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s